Вівторок, 30 Квітня, 2024

Якою була перша у світі залізнична дорога, побудована в Нью-Йорку?

Місто Нью-Йорк у 19 столітті дуже швидко розвивалося. Тільки з першої половини 19 століття до початку 20 століття населення штату збільшилося з більш ніж одного мільйона до цілих 11 мільйонів. Стрімке зростання населення вимагало появи нового способу переміщення містом і між містами. Тож у 1830-х роках урядом було ухвалено рішення про будівництво першої не тільки у Нью-Йорку, а й на території США пасажирської залізниці. Далі на new-york-future.

Історія будівництва першої пасажирської залізниці

Рішення про будівництво першої пасажирської гілки залізниці було ухвалено урядом відповідно до законодавства штату Нью-Йорк у 1831 році. Але незважаючи на те, що ініціатором будівництва була влада, всі роботи здійснювали за рахунок приватних осіб.

Така пасажирська залізниця у першій половині 19 століття була справжнім революційним рішенням. Ніхто ніколи досі не намагався побудувати залізничне сполучення, спеціально для перевезення людей з міста до міста та інших пунктів.

Першу пасажирську залізничну лінію збиралися провести до села Гарлем, який забудовники розглядали як перше передмістя Нью-Йорка.

Залізницю до села Гарлем відкривали у кілька етапів, а естакадні залізничні лінії з’явилися лише після Громадянської війни.

Перша пасажирська Нью-Йоркська залізниця була сучасною та інноваційною. При її будівництві не використовували дерев’яні шпали як робили це зазвичай, а замість них під рейки клали інноваційні в 19 столітті шпали з цільного каменю.

Маршрут першої пасажирської залізниці

Лінія пасажирської залізниці у 1930-х роках йшла від центру Нью-Йорка на північ. Вона проходила через Бауер аж до 4-ї авеню. Далі залізниця йшла через острів прямо до села Гарлем.

Під час будівництва першої пасажирської дороги, у Нью-Йорку був викопаний перший на території Північної Америки підземний тунель. Інженери будівельної компанії в 1930-ті роки через рельєф місцевості вважали, що локомотиву не вистачить потужності подолати всі височини, тому вирішили рити тунель. Ще один тунель першої пасажирської залізниці був збудований на 4-й авеню.

Крім багатьох пагорбів Нью-Йоркська пасажирська залізниця проходила через болотисту місцевість. Для вирішення цієї проблеми будівельна компанія вирішила побудувати транспортну споруду на дуже високих опорах – віадук.

Повністю будівництво першої пасажирської дороги у Нью-Йорку було завершено у 1840 році. Протягом восьми років залізницю розширювали та модернізували. Остання гілка Нью-Йоркської пасажирської залізниці пройшла через річку під назвою Гарлем у Бронкс та Вінчестер. Кінцевим пунктом пасажирської залізниці 1840 року став Чатем.

Нова залізниця з’єднувала центр Нью-Йорка з іншими пунктами. Пасажири переміщувалися через вулицю Брум, після чого могли дістатися до вулиці Сентер і навіть на Парк-Роу. Найпівденнішою кінцевою точкою пасажирської залізниці став готель під назвою “Дім Астора”. Там локомотиви робили коло та поверталися назад.

Залізниця стала дуже популярним способом пересування у місцевих мешканців. Крім того, влада на лінії пасажирської залізниці відкривала курортні зони та готелі. Це був додатковий стимул для мешканців Нью-Йорка подорожувати та користуватися послугами пасажирської залізниці. Вона успішно функціонувала безліч десятиліть, доки не була закрита у 1930-х роках.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.