Понеділок, 29 Квітня, 2024

Емпайр-Стейт-Білдінг: найцікавіше про знаменитий хмарочос Нью-Йорка

Нью-Йорк з першого погляду вражає величезними хмарочосами. Найвищим серед них є Емпайр-Стейт-Білдінг. На його фоні було знято багато фільмів та створено мільйони знімків. Завдяки величезній висоті він постійно привертає увагу туристів і є національною пам’яткою, яка назавжди увійшла в історію цього американського міста. Які цікаві факти та відомості варто знати про цю найвищу будівлю далі на new-york-future.

Як у Нью-Йорку з’явився Емпайр-Стейт-Білдінг?

На початку ХХ століття у Нью-Йорку розпочався будівельний бум. На вулицях постійно будували нові будинки. Архітектори різних компаній навіть змагалися між собою, прагнучи збудувати найвищий хмарочос. Першими найвищими будинками були 70-поверховий Уолл-Стріт і 77-поверховий Крайслер Білдінг. Коли вони перебували на стадії реалізації, почалося будівництво головного лідера серед усіх висоток Нью-Йорка — Емпайр-Стейт-Білдінг.

Ідея створення цієї будівлі з’явилася внаслідок суперництва двох автомобільних корпорацій — Chrysler і General Motors. Кожна з них хотіла побудувати найвищий хмарочос не тільки в Нью-Йорку, а й у всій Америці. Тому представники кожної корпорації до останнього приховували його висоту.

Таким чином, у 1930 році почалося будівництво Емпайр-Стейт-Білдінг. Фірма «Шрів, Лемб та Хармон» підготувала архітектурний проект за 2 тижні. Будівництво фінансувалося американським підприємцем Джоном Раскобом та президентом хімічної компанії «Du Pont» П’єром Дюпоном.

Земельна ділянка, на якій будували хмарочос, наприкінці XIII століття належала фермеру Джону Томпсону. Потім на цьому місці збудували готель Волдорф-Асторія. У 1929 році його купив керівник компанії General Motors Джон Раскоб за 15 млн доларів, а через деякий час почалося його знесення. На тому самому місці він вирішив збудувати Емпайр-Стейт-Білдінг.

Етапи будівництва Емпайр-Стейт-білдінг

Підготовчі роботи до будівництва найвищої будівлі в Нью-Йорку розпочалися 22 січня 1930 року. Будівельники викопали котлован, встановили підземні комунікації, збудували двухповерховий фундамент, а потім зайнялися будівництвом основи будівлі. Це був комерційний проект, який передбачав реалізацію нової техніки швидкого будівництва у ХХ столітті.

Організація будівельних робіт здійснювалася за принципом конвеєрного монтажу. Усі сталеві матеріали виготовлялися на заводі з високою точністю. Їх перевозили залізницею, скріплювали на місці за допомогою болтів і заклепок, а потім обкладали цеглою.

На території будівництва знаходилися вугільні печі, в яких розжарювали сталеві заклепки. Бригади будівельників працювали у групах по 4 людини. Всі вони отримували дуже високу зарплату, оскільки займалися будівництвом найвищої будівлі в Нью-Йорку. До того ж, їхня робота вимагала високої точності та професіоналізму, а також передбачала високий рівень ризику для життя. У 2001 році на честь них на Шостій авеню було встановлено пам’ятник.

Будівельники Емпайр-Стейт-Білдінг зробили залізний каркас, який складається з 210 колон. За 6 місяців було готово 86 поверхів. Крім каркасу будівельники займалися встановленням систем електрики та сантехніки. Крім цього, тут було розміщено 64 пасажирських та 9 вантажних ліфтів. Вони були поділені на 7 груп. Кожна з них обслуговувала певну частину будівлі.

Відомо, що у процесі спорудження найвищої будівлі у Нью-Йорку брало участь 3400 робітників та понад 100 ливарників. Темпи його будівництва були феноменальними. Одного разу за 10 днів було збудовано 14 поверхів. Будівельники працювали без страховки. Це призвело до 5 смертей.

Параметри найвищої будівлі у Нью-Йорку

  1. Загальна вага Емпайр-Стейт-Білдінг складає 331, 000 тонн, а його сталевого каркасу — 54 400 тонн.
  2. Загальна довжина труб — 113 км, а електричних проводів — 76 км.
  3. Сходи ведуть до 103 поверху і складаються з 1860 ступенів.
  4. 7 км ліфтових шахт вміщують 73 ліфти, які можуть за годину перевезти 20, 000 осіб.

Урочисте відкриття Емпайр Стейт-Білдінг відбулося 1 травня 1931 року. До цього моменту будівництво ще не було завершено. Після цього протягом наступних 10 років велися монтажні роботи. У 1952 році на вершині будівлі був встановлений шпиль.

Дизайн Емпайр-Стейт-Білдінг

Хмарочос побудований у стилі арт-деко. Його верхівкою є 62-метрова башня зі шпилем на кінці. Всередині будівля складається з окремих секцій. Завдяки наявності широких панорамних вікон там завжди достатньо денного світла.

Фасад хмарочоса зроблений із вапняку та мармуру зі сталевими та скляними смужками. На перших 3 поверхах знаходиться вестибюль, а наколо нього 3 яруси магазинів. До 85 поверху розташовані офіси, конференц-центр та фітнес-центр лише для орендарів, гриль-бар, ресторани, пивоварня, а решту 16 поверхів займають технічні приміщення.

Також відвідувачі Емпайр-Стейт-Білдінг можуть відвідати оглядовий майданчик, розташований на 86 поверсі. Він засклений та оснащений клімат-контролем. Для того, щоб ближче побачити легендарні будівлі Нью-Йорка, там були встановлені біноклі. Звідси відкривається чудовий краєвид на Центральний парк, річки Гудзон та Іст-Рівер, Бруклінський міст, Таймс Сквер, Статую Свободи…

15 цікавих фактів про найвищу будівлю у Нью-Йорку

  1. Емпайр-Стейт-Білдінг вражає своєю величчю та красою не тільки вдень, а й уночі. Особливістю цього хмарочоса є система підсвічування. Вона була встановлена ​у 1964 році, і з того часу змінюється залежно від дня тижня, важливих подій та державних свят в Америці.
  1. На сходах у будівлі хмарочоса щорічно проходять спортивні змагання з бігу, в яких беруть участь спортсмени, пожежники та поліцейські.
  2. Емпайр-стейт-Білдінг прославився по всьому світу завдяки тому, що став популярним об’єктом на телеекранах. Його можна побачити у багатьох фільмах: «Несплячі в Сіетлі», «Незабутній роман», «Вестсайдська історія»…
  3. Власники цієї будівлі заробляють на відвідуванні оглядового майданчика набагато більше грошей, ніж від оренди офісних приміщень.
  4. У 1945 році між 89 та 90 поверхами впав літак. Внаслідок цього будівля похитнулося, але змогла встояти.
  5. Цей хмарочос витримує близько 100 попадань блискавки на рік.
  6. Закохані пари, які одружуються на 86 поверсі в день Святого Валентина, стають членами весільного клубу Емпайр-Стейт-Білдінг і отримують безкоштовний доступ до оглядового майданчика щороку на 14 лютого.
  1. Гуляючи по оглядовому майданчику Емпайр-Стейт-Білдінг, можна побачити різні райони Нью-Йорка.
  2. У туманні дні в період міграції птахів підсвічування спеціально вимикають, щоб вони не влетіли в стіни будівлі.
  3. Найвищий хмарочос у Нью-Йорку відвідало понад 110 млн людей.
  4. Щороку власник цієї будівлі влаштовує конкурс на найкращу фотосесію.
  5. У будівлі є закритий оглядовий майданчик на 103 поверсі.
  6. Понад 30 будівель у Нью-Йорку мають власний ЗІП-код, у тому числі і Емпайр-Стейт-Білдінг — 10118.
  7. Вважається, що цей хмарочос був побудований найшвидше у світі! Його збудували за 1 рік та 45 днів. Одного разу за тиждень вдалося збудувати 4, 5 поверхи.
  8. Після офіційного відкриття більшість приміщень не вдавалося здавати в оренду. Хмарочос не приносив прибуток до 1950 року.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.